Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A cápák megérzik a hurrikánokat

2008.08.30

fehér cápaEgyes cápafajok nagyon érzékenyek a nyomásváltozásra. A Florida partjai mentén élő cápáknál már többször megfigyelték, hogy a hurrikánok közeledével mindig hasonlóan videlkednek: mélyebbre merülnek a tengerben. Ez adta az ötletet, hogy az állatok viselkedése segíthet az időjárás előrejelzésében.

Az állatok természetben megfigyelt viselkedését laboratóriumi körülmények között reprodukálták. A cápákat olyan nyomáskamrába tették, ahol a hurrikánok közelében bekövetkező légnyomásváltozást utánozták. Az állatok - hasonlóan, mint természetes körülmények között - alámerültek.

A cápák a nyomásváltozást az oldalukon található úgynevezett oldalszervvel érzékelik. Ezzel a szervvel találják meg egyébként a táplálékul szolgáló apróbb halakat is, kerülik ki a zavaros vízben az akadályokat. A fejüktől az oldalukon át húzódó szerv egészen apró változást is érzékelni tud.

A cápák eme képességét skót tengerbiológusok tanulmányozzák, és ők vetették fel azt az ötletet is, hogy a kifinomult érzékelést hasznosítani lehetne. Az állatok mozgásának követésével, GPS-es helymeghatározásra támaszkodva létre lehetne hozni egy "élő" előrejelző rendszert.

A nyomásváltozást több más vízi élőlény is érzékelni tudja. Egyes mélytengeri halaknál ez a képesség annyire fejlett, hogy a látást tökéletesen helyettesíti, és az állat a napfénytől távol is kitűnően navigál, illetve ennek segítségével talál táplálékot is.

A cápák az oldalvonalszervük révén érzékelik a nyomáskülönbségeket, az ún. Lorenzini-ampullák segítségével pedig az elektromágneses mezőket és a hőmérséklet változását észlelik. Korábbi megfigyelések már sejttették, hogy a légnyomás változása hatással van rájuk: Smith a floridai partok előtt megfigyelte, hogy a citromcápák (Negaprion brevirostris) hurrikánok közeledtével alámerülnek a mélyebb vizekbe, 2001-ben pedig hasonló eredményt hozott a Gabrielle hurrikán idején végzett megfigyelés feketeúszójú szirticápákkal (Carcharhinus melanopterus).

A mostani kísérlet a National Hyperbaric Centre-ben zajlott, egy olyan nyomáskamrában, amelyben szimulálni lehet az időjárási viszonyokat. A megfigyelések alátámasztották a természetben tapasztaltakat. A cápák mozgásának követése, például a kutatásoknál már alkalmazott GPS technológia segítségével, egy vízi előrejelzési rendszer alapjául is szolgálhatna - olvasható a BBC brit sajtóorgánum hírportálján.


Cápák jelzik előre a hurrikánokat

A cápákat a jövőben élő hurrikán-előrejelzőként is bevethetnénk, legalábbis az Aberdeeni Egyetem skót kutatója, Lauren Smith véleménye szerint. Nyomáskamrás kísérleteiben a macskacápák (Scyliorhinus retifer) nagyon érzékenyen reagáltak a légnyomás változásaira - a közelgő forgószeleknél a mélyebb vizekbe húzódnak vissza.