Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fehér cápa

2008.08.29

A nagy fehér �rémség�- A fürdőhelyek réme!
A legrettegettebb és egyben legtöbbet tanulmányozott cápa a nagy fehér cápa követi el a legtöbb támadást az embereken. Egyik legnagyobb példánya hét méter hosszú volt, és elérte a két tonnát.

A nagy fehér cápa valójában nem fehér, inkább szürkés vagy barnás színezetű. Legkönnyebben tipikus háromszögletű, fűrészes fogairól ismerhető fel. Rengeteg különleges képessége van. Például, ha a hím elér egy bizonyos nagyságot nősténnyé változik (köztudott, hogy a nőstény nagyobb, mint a hím). Valószínűleg erre az a magyarázat, hogy a faj csak így tudja fenntartani az egyedfejlődést, és a szaporodást, mert csak a �legerősebb láncszem� maradhat életben. Másik különleges képessége, hogy a testhőmérsékletét a víznél akár tíz fokkal is magasabban tudja tartani, és ez teszi különleges ragadozóvá. Izmai ettől hatékonyabban működnek. Ha akarja, a nagyobb halak közül kivétel nélkül bármelyiket megtámadhatja, és elejtheti. A tengerekben, óceánokban ő a csúcsragadozó. Senki sem mer vele szembe szállni, csak a cetcápa, és a jól felfegyverkezett ember.
Ezt az erős, sebes, szívós cápát tartják a legkiszámíthatatlanabbnak. Más fajok, például a tigris-, vagy a makó cápa körbeússza áldozatát, mielőtt támad, de ő minden �előkészület� nélkül ráveti magát áldozatára. Bár az is előfordult már, hogy a búvárok láttán nyomban menekülni kezdett.
A cápákra igen jellemző áramvonalas, torpedó formájú test, félhold alakú farok és a széles mellúszók rögtön elárulják, hogy ez a cápa igen jó úszó. Annak is kell lennie, mivel egy pillanatra sem állhat meg, állandóan áramolnia kell a víznek a kopoltyúján, különben elpusztul. Támadás közben rövid távon is nagy sebességre tud felgyorsulni, és néha még a vízből is kiugrik. A fehér cápa szimata, és látása is elsőrangú, általában a vergődő mozdulatoknak nem tud ellenállni. Annak ellenére, hogy nem túl gyakori faj, szinte mindenhol előfordul. Magányosan, vagy párokban él, soha nem tömörül falkákba. A fehér cápák vándorlásaik során átszelik az óceánokat is. Ilyenkor lassan, 3,2 km/h-s sebességgel naphosszat úsznak.