Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem ránk fenik a fogukat

2008.08.30


A világon összesen 360-370 cápafaj él, ebből legfeljebb egytucatnyi jelenthet veszélyt az emberre, de ezeknek is egyharmada olyan hideg vizekben él, ahol csak extrém esetben képzelhető el a találkozás. A többiekkel azonban bárhol összefuthatunk trópusi vizekben, de vannak tipikus, frekventált, „cápaveszélyes” helyek, amelyek általában az állatok vándorlási útját keresztezik. Ilyen például Florida, Kalifornia vagy Ausztrália partvidéke.

A cápák nem tekintik tápláléknak az embert, a támadásoknak egyszerűen viselkedési okai vannak. A ragadozók úgynevezett oldalvonalukkal érzékelik a különböző hullámokat, különösen a sebzett, beteg, vergődő halak keltette rezgésekre figyelnek. Az embernek – valljuk be - a víz nem természetes közege, a tengerlakók szemében pedig kimondottan vergődésnek tűnik a legharmonikusabb úszó mozgás is. A cápa ezért közelít, szemügyre kívánja venni a rezgések forrását, majd „megkóstolja”, hogy ehető-e. Ezután rendszerint továbbáll, csakhogy egy ekkora állat egyetlen harapását is kevesen élik túl.


Fotó: greenpeace/Ralf Kiefner

A legtöbb cápa kizárólag halat eszik, nem ízlik neki a szokatlan emlőshús. Vannak azonban fajok, mint a nagy fehér cápa vagy a tigriscápa, amelyek fókákat, tengeri teknősöket is elfogyasztanak. Előfordul, hogy ők tényleg meg is eszik az embert, mert a húsa bár idegen számukra, de nem fogyaszthatatlan. A cápák ész nélküli pusztítása értelmetlen, a támadások ettől nem fognak megszűnni. Azt azonban elérhetjük, hogy kipusztítjuk a tengerek csúcsragadozóit, ráadásul még az előtt, hogy teljesen megismernénk a viselkedésüket.